Poradna Spacáky


Autor: | Vloženo: 11.11.2012 000 13:18 | Témata: Poradna Spacáky

Výběr spacáku

Dobrý den,
chtěl bych se zeptat na nějaký kvalitní spacák v cenové relaci do 2500,-KČ, který by splňoval následující parametry: co nejmenší velikost a hmotnost ve sbaleném stavu (budu jej potřebovat na čtyřtýdenní trip po Evropě) a také, aby byl minimálně do -12°C.
Předem díky za rady
S pozdravem
Patrik Huber

  • 11. listopadu 2012 - Oficiální zástupce obchodu E-Outdoor

    Hezký den Patriku,

    pokud teplotním určením do minimálně -12 stupňů myslíte teplotu, při které se ve spacáku na odpovídající izolační podložce, chráněn před větrem a deštěm a v odpovídajícím oblečení vyspíte, aniž byste se budil zimou, jsou Vaše požadavky bohužel nereálné.

    Co nejmenší hmotnost a velikost po sbalení plus možnost vyspání se při teplotách kolem mínus deseti stupňů budou splňovat jedině spacáky péřové, a to v cenových relacích od 3 600 korun výše.

    Něco více k teplotám - výrobci udávané hodnoty jsou bohužel (zejména v kategorii syntetických spacích pytlů) často zmatečné a neodpovídající realitě, přičtěte k tomu navíc fakt, že každý člověk jinak "topí" a ani dle norem přesné a "realitě" odpovídající spacáky nemusí být pro každého dostatečné.

    Pokud bychom se měli držet tabulkových termínů, pak jako muže Vás zajímá pouze hodnota T limit, tedy limitní teplota při které se dospělý muž ve skrčené poloze pohodlně a bez buzení vyspí. Hodnota T komfort je pak určená pro ženy. Žádné delší poněkud zbytečné hodnoty (T max a T extrém) nestojí za pozornost a výrobci je používají spíše ze setrvačnosti.

    Pochopitelně lidé, kteří již mají své "odježděné" a vyzkoušeli vícero spacích pytlů, sami dobře ví, co snesou a jaký spacák tedy vybrat.

    Od nás tedy nečekejte doporučení na nějaký syntetický spacák, který má udanou hodnotu T extrém v -15 a tak "pro Vás bude určitě dostatečný" - to je holý nesmysl, už jen proto, že nevíme, jak snášíte zimu, jakou budete používat karimatku, přístřešek atd.

    Spíše si tedy sepište, jaká bude průměrná noční teplota během Vašeho cestování, jaká budou největší minima a kolik dní v nich budete spát. Pokud Vám například vyjde, že v teplotách kolem -10 budete spát jen do pěti nocí, stačí spacák izolující méně a pro tyto chladné noci se přioblíct, či sebou vzít vložku do spacáku.

    Hezký zbytek neděle.

    Za E-Outdoor.cz,
    Jakub

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano
    • Ne
  • 4. prosince 2012 - Oficiální zástupce obchodu JUREK

    Navazuji na níže uvedenou odpověď. Je nutné vzít v úvahu také tělesné parametry, protože teplota LIMIT je stanovena pro "standardního muže" - 25 let, 70 kg, 173 cm vysokého, takže pokud jste vyšší a těžší "může vám být dobrý" i spacák s LIMIT hodnotou -6°C. Více na http://www.jurek.cz.... Radim Jurek

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano
    • Ne

Tato otázka byla již uzavřena, protože na ni nikdo během posledních 90 dnů neodpověděl.

Pokud se chcete zeptat na něco dalšího, položte novou otázku.